Camp Skolan

Bra artikel i Skolvärlden https://skolvarlden.se/artiklar/hoj-taket-lat-en-larare-andas som beskriver skolans uppdrag på ett nyanserat men också komplext sätt. Det är ibland en ganska svår ekvation att få ihop.

Men jag tänker ibland på skolan som ett ganska långt träningsläger. I skolan skall förmågor tränas som inte bara har med kunskap att göra utan också med sociala förmågor. För det krävs såklart motivation, precis som på andra träningsläger. Ibland sviker också motivationen, precis som på andra träningsläger. Vår profession i skolan måste då ha ett stort batteri av metoder för att möta olika elever, i olika åldrar och med olika förutsättningar, precis som på andra träningsläger.

I vår skola F-9 kan vi se i återkommande trygghetsmätningar att motivationen för elever sjunker ju äldre de blir. Det kanske har vissa naturliga orsaker, men det tål att reflekteras över. Jag menar att ju mer en elev kan ”se” att det vi gör i skolan har betydelse för framtiden, desto mer motivation uppbringas. Som elev kan man säkert också ibland göra det som är mindre roligt och utmanande bara man vet varför.

I vår skola gör vi satsning ”Viktigt på riktigt” – en ganska stor omtagning som inte bara handlar om att blicka utåt mot samhället och näringslivet utan också inåt – vilka förmågor tror vi krävs i framtidens samhälle och hur tränar vi det.

Jag återkommer om detta i framtida inlägg. Följ oss på Ystads kommun, vårt Instagram och IRL.

Må gott/Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: